2. Realizările patrimoniale ale Fundaţiei “Cristian Şerban”

2.1. Etapa I-a

În perioada 1992-1997, Fundaţia a construit clădirea principală a Centrului Medical pentru Copii şi Tineri “Cristian Şerban” din Buziaș, aceasta fiind dată în folosinţă la 1 septembrie 1997, când primii copii şi tineri au păşit peste pragul noului lăcaş de sănătate. Construcţia a fost ridicată cu fonduri băneşti şi cu ajutoare materiale provenite din ţară şi din străinătate, sub formă de donaţii şi sponsorizări, fără contribuţie guvernamentală.

Sfinţirea fundaţiei (15 septembrie 1993) : Familia Prof.dr. Şerban, împreună cu
Mitropolitul Nicolae al Banatului şi Episcopul catolic al Timişoarei Sebastien Krautzer

Stadii intermediare ale construcţiei ( 1993-1994)

Clădire finalizată (1997)

Inaugurarea Centrului (1 iulie 1997)

Prima serie de pacienţi ( 1 septembrie 1997)

Iată lista parţială a donatorilor- unii dintre ei plecaţi spre tărâmul veşniciei - care au ajutat la ridicarea primei clădiri :

Din străinătate:
Stamm Barbara - Bayerische Staatsministerin fur Arbeit und Sozialordnung, Familie und Frauen Stellvertr, Ministerprasidentin Bayern, Deutchland; Schramm Wofgang - Vorsitzender der Bayerischen Kinderhilfe Rumanien e.V., Bayern, Deutchland; +Korn Harald – Bornum, Deutchland; +Dunăreanu Radu - Kinderhilfe fur Rumanien, Essen, Deutchland ; Autonome Provinz Sud Tirol, Bozen- Italien; Biesenbach Georg, Lindenberg Hans, Basch Willi - Rumanienhilfe der Pfarrei Sankt Bernhard u. Christ Koning, Deutchland; Basch Franz, Otto Heiming - Okumenische Hilfe Seelscheid, Deutchland; Donnhauser Margit - Notre Dame Schwestern, Deutchland; Francesconi Mario - Osterreichische Gesellschaft fur Diabetes, Osterreich; Landesregierung- Nordrhein-Westphalen, Deutchland; Jeck Peter, Linke Udo - Hilfe fur Rumanien Drolshagen, Deutchland ; Klotzner Josef - Organisation fur eine Solidarische Welt und Pfarrei, Schenna, Italien; +Krummel Gunter - Kinderhilfe fur Rumanien, Essen, Deutchland; Mair Rosa - Salvatorianer Scwester Sud Tirol, Italien; Riedl Ernst - Bayerische Staatsministerium fur arbeit und Sozialordnung, Familie und Frauen Bayern, Deutchland; Rupp Berno- Salvatorianer Pater, Deutchland; Schmid Marcel - Zurich, Schweiz; Schmitt Hilmar - Rieneck, Deutchland; Volz Michael, Ruth Gerhard - Verein Rumanien Kinderhilfe Obernburg am Main, Deutchland;
Wolter Fritz J. – Bornum, Deutchland

Din România:
+ Simcelescu Sava; Arsenie Ioan ; + Malea Maria –Bancorex Timişoara; Blănaru Dionisie, Chisăliţă Ion - S.C. Romsilva Caraş-Severin; Cârpanu Florentin – S.C. Comtim SA Timişoara; Regia Huilei Petroşani; Top Diagnostics; Marin Petre şi +Misăilă Domiţian - S.C. Solventul S.A.Timişoara; +Miu Nicolae - Extraceram SA; Uzinele Mecanice Timişoara; Eli Lilly Romania; S.C. Stimel S.A. Timişoara; S.C. Servier Pharma S.R.L. ; S.C. Novo Nordisk; S.C. Berlin Chemie; Pfizer Romania S.R.L; Serpico SRL, Alsifcom ; S.C. Polisano S.R.L. etc

În prezent, sunt alături de noi:

S.C. PROFI ROM FOOD SRL,  MEWI IMPORT EXPORT AGRAR Industrietechnik SRL, S.C. CONTITECH SRL, S.C. KROMBERG@SCHUBERT SRL, S.C. HAWLE H SRL, S.C. TEHNODENT POKA SRL, S.C. CODRINA SRL, S.C. MIRUNA INTERNAȚIONAL S.R.L., CAMERA NOTARILOR PUBLICI TIMIȘOARA, S.C. EEE S.A., S.C. RUBICON PHARMACEUTICALS SRL,  S.C. ELBA-COM S.A., S.C. AGROCOMERT S.A., S.C. AGASI SRL, S,C, ITPS SRL, S.C. GROSVENOR SCM SRL, S.C. LOGITRADE SRL, SMITHFIELD ROMANIA SRL, S.C. TE AWA TEHNOLOGY SRL, S.C. RA-OL SRL, S.C. MELBO INSTAL SRL, S.C. PALD ENGINERING SRL., PFIZER ROMANIA, ARHIEPISCOPIA TIMISOAREI, PATRIARHIA ROMANA, S.C. NEFERPROD SRL, HELLA ROMANIA, S.C. KUHNTOP SRL, ASOCIAȚIA DEDEMAN, S.C. WEST BEVERAGES SRL,  TMD FRICTION, S.C. CEZAR CHALLENG AGRO SERVICE SRL, S.C. BANAT SPEED SRL,

2.2. Etapa a II-a
   Deoarece spaţiul clădit era insuficient, cu eforturi enorme Fundaţia a adunat din nou fonduri şi a început construcţia clădirii Departamentului de Recuperare, finalizată in anul 2000.

Între 2001 și 2004 s-a trecut la amenajarea spitalului conform noilor norme sanitare europene şi s-a construit un bazin exterior pentru recuperare şi hidroterapie pe timpul verii ( pe lângă cel interior cu apă încălzită, mai mic, existent în primul corp construit).

În anii următori s-a continuat colectarea de donaţii în vederea extinderii Departamentului de Recuperare, la nivelul solului, absolut necesară pacienţilor cu mari probleme de deplasare, mobilizaţi în cărucioare cu rotile. Aceasta a fost finalizată în anii 2009 şi 2010.

Între timp s-au mai amenajat: un teren de tenis- volei-badminton, teren de joacă pentru copii mici, drumul de incintă pentru ambulanţă etc.

Aşadar, întregul patrimoniu existent ( teren, clădiri, aparatură de laborator şi de recuperare ) aparţine Fundaţiei, tot ei revenindu-i obligaţia reparării şi întreţinerii curente a acestora .

2.3 Ce este Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare pentru Copii şi Tineri ?

Este spitalul construit şi dotat de Fundaţia “Cristian Şerban”, introdus în sistemul public de sănătate din România, aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii. Pentru pacienţi totul este gratuit, conform legislaţiei actuale, bugetul Centrului provenind de la Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, corespunzător serviciilor medicale prestate.
   Obligaţiile Fundaţiei sunt: investiţii în construcţii şi aparatură, întreţinere şi reparaţii şi altele ce vor fi expuse la capitolul de venituri şi cheltuieli.

Ca mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ce s-a făcut, fondatorul Prof. Dr. Viorel Şerban şi Dumitru Staicu din Herculane au ridicat, din venituri proprii, o mică biserică de rugăciune.