2. Realizările patrimoniale ale Fundaţiei “Cristian Şerban”

2.1. Etapa I-a

În perioada 1992-1997, Fundaţia a construit clădirea principală a Centrului Medical pentru Copii şi Tineri “Cristian Şerban” din Buziaș, aceasta fiind dată în folosinţă la 1 septembrie 1997, când primii copii şi tineri au păşit peste pragul noului lăcaş de sănătate. Construcţia a fost ridicată cu fonduri băneşti şi cu ajutoare materiale provenite din ţară şi din străinătate, sub formă de donaţii şi sponsorizări, fără contribuţie guvernamentală.

Sfinţirea fundaţiei (15 septembrie 1993) : Familia Prof.dr. Şerban, împreună cu
Mitropolitul Nicolae al Banatului şi Episcopul catolic al Timişoarei Sebastien Krautzer

Stadii intermediare ale construcţiei ( 1993-1994)

Clădire finalizată (1997)

Inaugurarea Centrului (1 iulie 1997)

Prima serie de pacienţi ( 1 septembrie 1997)

Iată lista parţială a donatorilor- unii dintre ei plecaţi spre tărâmul veşniciei - care au ajutat la ridicarea primei clădiri :

Din străinătate:
Stamm Barbara - Bayerische Staatsministerin fur Arbeit und Sozialordnung, Familie und Frauen Stellvertr, Ministerprasidentin Bayern, Deutchland; Schramm Wofgang - Vorsitzender der Bayerischen Kinderhilfe Rumanien e.V., Bayern, Deutchland; +Korn Harald – Bornum, Deutchland; +Dunăreanu Radu - Kinderhilfe fur Rumanien, Essen, Deutchland ; Autonome Provinz Sud Tirol, Bozen- Italien; Biesenbach Georg, Lindenberg Hans, Basch Willi - Rumanienhilfe der Pfarrei Sankt Bernhard u. Christ Koning, Deutchland; Basch Franz, Otto Heiming - Okumenische Hilfe Seelscheid, Deutchland; Donnhauser Margit - Notre Dame Schwestern, Deutchland; Francesconi Mario - Osterreichische Gesellschaft fur Diabetes, Osterreich; Landesregierung- Nordrhein-Westphalen, Deutchland; Jeck Peter, Linke Udo - Hilfe fur Rumanien Drolshagen, Deutchland ; Klotzner Josef - Organisation fur eine Solidarische Welt und Pfarrei, Schenna, Italien; +Krummel Gunter - Kinderhilfe fur Rumanien, Essen, Deutchland; Mair Rosa - Salvatorianer Scwester Sud Tirol, Italien; Riedl Ernst - Bayerische Staatsministerium fur arbeit und Sozialordnung, Familie und Frauen Bayern, Deutchland; Rupp Berno- Salvatorianer Pater, Deutchland; Schmid Marcel - Zurich, Schweiz; Schmitt Hilmar - Rieneck, Deutchland; Volz Michael, Ruth Gerhard - Verein Rumanien Kinderhilfe Obernburg am Main, Deutchland;
Wolter Fritz J. – Bornum, Deutchland

Din România:
+ Simcelescu Sava; Arsenie Ioan ; + Malea Maria –Bancorex Timişoara; Blănaru Dionisie, Chisăliţă Ion - S.C. Romsilva Caraş-Severin; Cârpanu Florentin – S.C. Comtim SA Timişoara; Regia Huilei Petroşani; Top Diagnostics; Marin Petre şi +Misăilă Domiţian - S.C. Solventul S.A.Timişoara; +Miu Nicolae - Extraceram SA; Uzinele Mecanice Timişoara; Eli Lilly Romania; S.C. Stimel S.A. Timişoara; S.C. Servier Pharma S.R.L. ; S.C. Novo Nordisk; S.C. Berlin Chemie; Pfizer Romania S.R.L; Serpico SRL, Alsifcom ; S.C. Polisano S.R.L. etc

2.2. Etapa a II-a
   Deoarece spaţiul clădit era insuficient, cu eforturi enorme Fundaţia a adunat din nou fonduri şi a început construcţia clădirii Departamentului de Recuperare, finalizată in anul 2000.

Între 2001 și 2004 s-a trecut la amenajarea spitalului conform noilor norme sanitare europene şi s-a construit un bazin exterior pentru recuperare şi hidroterapie pe timpul verii ( pe lângă cel interior cu apă încălzită, mai mic, existent în primul corp construit).

În anii următori s-a continuat colectarea de donaţii în vederea extinderii Departamentului de Recuperare, la nivelul solului, absolut necesară pacienţilor cu mari probleme de deplasare, mobilizaţi în cărucioare cu rotile. Aceasta a fost finalizată în anii 2009 şi 2010.

Între timp s-au mai amenajat: un teren de tenis- volei-badminton, teren de joacă pentru copii mici, drumul de incintă pentru ambulanţă etc.

Ne facem o datorie de onoare menţionând sponsorii principali ai acestor acţiuni :

Elster Rometrics Ghiroda; S.C. Mediplus Exim Bucureşti; S.C. Aventis Pharma S.R.L.Bucureşti; S.C.Super Ball S.R.L.Orţişoara; S.C. Tehnodomus S.A. Arad; S.C.Medeuroest S.R.L.Târgu-Bujor; S.C.Tarus S.R.L. Bucureşti ; Ranbaxy Bucureşti; S.C.Elba Timişoara; Worwag Pharma Cluj-Napoca; S.C.Fortex S.R.L. Hunedoara; Fournier Pharma Bucureşti ; S.C.Terapia S.R.L. Cluj napoca; S.C.Droguerie Mercury Bucureşti; S.C.Crownpak S.R.L. Timişoara; Novartis Pharma Service Bucureşti; A&A Medical S.R.L Bucureşti; S.C. Zyrcon Medical S.R.L.Bucureşti; S.C.Helicor S.R.L. Baia Mare; Romdiamed Mtm S.R.L.Bucureşti ;
CSC Pharmaceuticals Bucureşti; Prisum Intern Trading Bucureşti; S.C.Lannacher Heilmittel Bucureşti; Abbott Laboratories Bucureşti ; S.C. MediCare Diagnostics S.R.L . Bucureşti; Glaxosmithkline Bucureşti; Labormed Pharma Bucureşti, SC Arcatim SA Timişoara, SC Retim Ecologic Service SA Timişoara, SC Biofarma Medical SRL , SC KATHREIN SA Timişoara, CONTITEH SA Timișoara, Hella Romania, S.C. ELBA S.A., S.C. AEM S.A. , S.C. AZUR S.A., KROMBERG&SCHUBERT  TIMISOARA, S.C. NEFERPROD IMPEX SRL TIMIŞOARA, COFETARIA CODRINA TIMŞOARA, LINDE GAS ROMANIA, ARHIEPISCOPIA TIMIŞOAREI, ARHIEPISCOPIA DEVEI, PATRIARHIA ROMANA, MEWI IMPORT EXPORT AGRAR INDUSTRIE ORTIŞOARA

Aşadar, întregul patrimoniu existent ( teren, clădiri, aparatură de laborator şi de recuperare ) aparţine Fundaţiei, tot ei revenindu-i obligaţia reparării şi întreţinerii curente a acestora .

2.3 Ce este Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare pentru Copii şi Tineri ?

Este spitalul construit şi dotat de Fundaţia “Cristian Şerban”, introdus în sistemul public de sănătate din România, aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii. Pentru pacienţi totul este gratuit, conform legislaţiei actuale, bugetul Centrului provenind de la Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, corespunzător serviciilor medicale prestate.
   Obligaţiile Fundaţiei sunt: investiţii în construcţii şi aparatură, întreţinere şi reparaţii şi altele ce vor fi expuse la capitolul de venituri şi cheltuieli.

Ca mulţumire lui Dumnezeu pentru tot ce s-a făcut, fondatorul Prof. Dr. Viorel Şerban şi Dumitru Staicu din Herculane au ridicat, din venituri proprii, o mică biserică de rugăciune.